IslámNáboženství a kultyVšechny články

Srovnání Ježíše s Mohamedem

islamNásledující stručný přehled v tabulce níže zobrazuje podstatný rozdíl mezi Ježíšem a Mohamedem. Muslimové považují Mohameda za největšího proroka, přestože Ježíš demonstroval větší autoritu, učení i zázraky. Proč by kdokoliv chtěl následovat Mohameda před Ježíšem, když Ježíš o sobě prohlašoval, že je Bůh; vykonal mnoho divů a zázraků, mluvil o sobě jako o Pravdě, a dokonce vzkřísil některé lidi z mrtvých – nic z toho Mohamed neudělal. Nicméně zabíjel lidi, šířil náboženství válkou, vzal si devítiletou dívku a měl s ní vztah už v tomto věku, a šířil nenávist vůči židům i křesťanům.

JežíšMohamed
SmrtJežíš zemřel a vstal z mrtvých.Mohamed zemřel a zůstal mrtvý.
BojováníJežíš nikdy nebojoval.Mohamed bojoval mnohokrát.
Naslouchání BohuKdyž Ježíš slyšel hlas Boží, šel na poušť, aby byl pokoušen a počal svou službu s odvahou. (Marek 1:14-15).Když Mohamed slyšel hlas Boží (údajně skrze anděla), myslel si, že je posedlý (Ibn Ishaq, str. 106) a chtěl spáchat sebevraždu. (Al-Tabari, Svazek VI, str. 68).
IdentitaJežíš o sobě tvrdil, že je Bůh (Jan 8:24, 8:58) stejně jako člověk.
Ježíš tvrdil, že je ta Cesta, Pravda i Život. (Jan 14:6).
Mohamed o sobě tvrdil, že je člověk.
Poselství obdrželOd Boha – Otce. (Jan 5:19).Údajně od anděla.
ZabíjeníJežíš nikoho nezabilMohamed zabil mnoho lidí.Více o vraždách Mohameda v angličtině zde.
ŽivotJežíš měl moc vzít život, ale nikdy to neudělal. A mnoha lidem navrátil život.Mohamed měl moc vzít život, ale nikdy žádný nenavrátil.
Nikdo nezemřel v jeho přítomnosti.Mnoho lidí zemřelo v přítomnosti Mohameda.
ManželstvíJežíš se nikdy neoženil.Mohamed měl přes 20 žen a dokonce si vzal i devítiletou holčičku a měl s ní sex.
SlužbaJežíš byl povolán přímo od Boha. (Mat. 3:17).
Ježíš byl povolán za světla.
Mohamed obdržel povolání od anděla (Gabriela).Mohamed obdržel své zjevení v temnotách uvnitř jeskyně.
Délka službyJežíš vyučoval po 3 a půl roku.Mohamed vyučoval více jak 20 let.
ZázrakyJežíš činil mnoho zázraků včetně uzdravování nemocných, poroučel i přírodě a vzkřísil lidi z mrtvých.Jediný Mohamedův zázrak měl být Korán.
ProroctvíJežíš naplnil více jak 300 biblických proroctví.Mohamed nenaplnil žádné biblické proroctví kromě toho o falešných učitelích. (Mat. 24:24).
OběťJežíš dobrovolně položil svůj život za ostatní.Mohamed mnohokrát zachránil svůj vlastní život a vzal život ostatním.
Více o vraždách Mohameda v angličtině zde.
HříchJežíš nikdy nehřešil. (1 Pet. 2:22).Mohamed byl hříšník. (Korán 40:55, 48:1-2).
OtrociJežíš nevlastnil žádného otroka.Mohamed vlastnil otroky.
NarozeníJežíš se narodil z panny.Mohamed se nenarodil z panny.
ŽenyJežíš mluvil o ženách dobře.Nenařídil vraždu žádné ženy.Mohamed řekl, že ženy mají polovinu inteligence jako muž (Had. 3:826, 2:541) a že většina lidí v pekle bude tvořena ženami (Had. 1:28, 301, 2:161, 7:124), a že je možné dát ženu do zástavy.Zavraždil Fartanu a Quraybah, protože o něm recitovaly urážlivé básně. (Abu Dawud 14:2678).

Neexistuje něco jako srovnání mezi Ježíšem a Mohamedem. Mohamed je Kristu natolik vzdálen, že jakékoliv srovnání působí až komickým dojmem.

Základní rozdíl v učení Ježíše Krista a Mohameda lze však spatřit již v těchto dvou verších:

Matouš 5:44-48 (Studijní Bible):Já však vám pravím: Milujte své nepřátele, žehnejte těm, kdo vás proklínají, dobře čiňte těm, kdo vás nenávidí, a modlete se za ty, kteří vás urážejí a pronásledují, abyste byli syny svého Otce, který je v nebesích; neboť on nechává své slunce vycházet nad zlými i dobrými a déšť posílá na spravedlivé i nespravedlivé.Jestliže si zamilujete ty, kteří vás milují, jakou máte odměnu? Což i celníci nečiní totéž? A pozdravíte-li jen své bratry, co činíte navíc? Nečiní totéž i pohané? Buďte tedy dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.

Korán 2:190-193: „A bojujte na stezce Boží proti těm, kdož bojují proti vám, avšak nečiňte bezpráví, neboť Bůh nemiluje ty, kdož se bezpráví dopouštějí. Zabíjejte je všude, kde je dostihnete, a vyžeňte je z míst, odkud oni vás vyhnali, vždyť svádění od víry je horší než zabití. Avšak nebojujte s nimi poblíže Mešity posvátné, dokud oni s vámi zde nezačnou bojovat. Jestliže však vás tam napadnou, zabte je – taková je odměna nevěřících! Jestliže však přestanou. . . tedy Bůh věru je odpouštějící, slitovný! A bojujte proti nim, dokud nebude konec svádění od víry a dokud nebude všechno náboženství patřit Bohu. Jestliže však přestanou, pak skončete nepřátelství, ale ne proti nespravedlivým.“

Pochopitelně, že v Islámu existují různé interpretace těchto násilných veršů. Džihád má nepochybně dvoji úroveň: Na jedné straně jde o osobní rozvoj (boj) a na straně druhé je zde funkce šiřitelská (šíření islámu do celého světa). Pointa je, že, když se křesťan odhodlá k násilí proti jinověrcům, jedná v rozporu se svou vírou. Když to ale udělá muslim, je konzistentní. Dle těchto veršů máte jen dvě možnosti: Konvertovat či zemřít.

Ježíš ale říká něco diametrálně jiného:

„Pojďte ke mně všichni, kteří těžce pracujete a jste přetíženi, a já vám dám odpočinek. Vezměte na sebe mé jho a učte se ode mne, neboť jsem tichý a pokorný v srdci; a naleznete odpočinutí svým duším. Vždyť mé jho je příjemné a mé břemeno je lehké.“  (Matouš 11:28-30)

 

 

Související články

Komentáře

      1. To by mě potom zajímalo, o jakém druhu katolicismu mluvíš? Já znám jeden jediný, na učení Krista založený.

        1. Co s teorií když fakta mluví jinak? Tvrdím-li něco o sobě ale mé skutky jsou jiné asi to co říkám nebude moc pravda. Je jedno co o sobě Katolická církev říká. To jak ve staletích jednala a nadále jedná, jí z řad učedníků Krista tedy křesťanů vylučuje.

  1. Nemate pravdu zeMohammed nenaplnil proroctvi.kdyz si prectete hadisy a pribehy co Mohamed mluvil o budoucnu o Syrii , vykladal o teroristech ktery budou zabijet ve jmenu Islamu. Dale mluvil o Evrope ci o Muslimech ze budou praktikovat viru mecem. Je toho spousta co Mohamed rekl neco uz se naplnilo neco jeste ne. Mluvil o prichodu Jezise ci antikristu. Jen trosku jinak nez pravi Bible. Vers ktery jste postli je z doby kdyz Qurajsh napadali a zabijeli Muslimov. Vtedy byl na Quraijsh seslan twnhle vers a mnoho jinych. Nikde neni napsano ze maji zabijet kazdeho. Presne jak vy ctete koran tak tak ho ctou teroriste a fanatici. Ale vyklad uz zadnej neumi. A jeste se zeptam a zda v Bibli zena ma rovne pravo jako muz? Spousta versu z Bible tomu nenasvedcuje. proc o Marii neni ani zminka v Bibli? Nevime o jeji zivote vubec nic. Je pravda ze Marie se vdala v 11 letech za vic nez 70 stareho Jozefa a ve 12 porodila Jezise? a nerikejte ze ne a nebo prevracet slova. Jezis dale mluvi porad o nekom jak jeste nekdo ma prijet a hlasat bozi slovo. O kom to mluvil? Jiny poslove ci proroci take nebyly narozeny s panny takze to byly falesni ? A proc spousta vet ze stareho zakona je prepsana jinak v prekladech? Proc si spousta veci protireci v Bibli? A jak je mozne ze z krvilacneho boha ve starem zakone se najednou objevil milujici buh? Takze zide a krestane nemaji stejneho boha? Co Jezis predpovidal? Vse co je v Bibli je jen kopie Sibilinho videni coz uz bylo davno predpovidano. Kdyz si dam dohrimady Sibilu a Jezise je to jedno a to same.

    1. To že Mohamed ohlásil věci které se vyplnily neznamená že měl pověření od Boha, zcela jistě v něm přebýval věštecký Duch, tudíž má co do činění s čarodějnictvím, padlými duchy a ti jak známo z bible nebudou mít žádný podíl v božím království.
      Nezapomeňte že islám vznikl někdy v 7.stol po Kristu, kdežto Bible byla sepsána o několik staletí dříve, tudíž Mohamed použil z Bible co se mu hodilo.
      Kde v Bibli najdete že Marii bylo 12 a Josefovi 70? O jejich věku se nikde v Bibli nepíše.
      Muži se mají ke svým ženám chovat s úctou a pomáhat jim, tudíž mají být partneři ačkoliv manželky se mají nechat vést ale není to jak v Islámu kde manželky jsou na úrovni otrokyň.
      Kde se v Bibli píše že má po Kristu přijít další učitel?
      Kristus svým učedníkům říká že jim pošle Ducha pravdy, utěšitele, neboli Ducha Svatého což je on sám ale v jiné podobě.
      Tento Duch Svatý působí i dnes ve věřících kteří přijali Ježíše, tudíž je stále s námi, mluví k nám, posílá nám zjevení,posiluje nás, připomíná nám vše co Ježíš učil a připravuje nás na svatbu s ním v nebi. Tady v tomto tkví největší rozdíl, křesťané mají osobní vztah s Bohem kdežto muslimové mají jen prázdné náboženství bez Boha.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button